fbpx Skip to main content
Nyheter

6 tips för att uppleva hösten i Stockholm

By 23 oktober, 2023oktober 25th, 2023No Comments

Stockholm i vårt hjärta

Upplev vår vackra huvudstad under hösten. Här är 6 tips på aktiviteter och sevärdheter som passar extra bra en hösthelg.

6 tips

för att uppleva
hösten i Stockholm

1. Charmiga Vintervikens trädgård

Ta tunnelbanan till retrocharmiga Aspudden och promenera sedan 10 minuter så kommer du snart fram till en natur och ett lugn som är tvärtemot Stockholms heta stadspuls. Vintervikens trädgård är en riktig oas och här samlas hobbyodlare, söndagsflanörer och barnfamiljer gärna. I det trevliga trädgårdskaféet kan du köpa något gott och vandra runt i stora trädgården. Sedan är det bara att promenera vidare mot Vinterviken och njuta av vyerna..

2. Fika på Blå porten

Café Blå Porten på Djurgården är en riktig klassiker. Kanske är det för det generösa utbudet av bakverk och läckra maträtter eller kanske är det känslan av att sitta på en nästan hemlig innergård och höra fontänen sakta porla i bakgrunden. Mitt i smeten av Djurgårdens turistattraktioner, men ändå kolugnt. Oavsett vilket så har blå porten lockat gäster sedan 1916 och lär fortsätta göra så många år framåt.

3. Tidslösa Gamla stan

Att strosa genom Gamla stan är att åka på en resa flera hundra år tillbaka i tiden. Spatsera runt och njut av byggnadernas prakt och alla udda vinklar och vrår. Sätt dig på någon av Stortorgets stimmiga uteserveringar eller njut av nybakat kaffebröd på Skeppsbro bageri, med utsikt över Djurgården och Söder. Passa på att gå någon av de populära spökvandringarna och missa inte alla söta små unika butiker, som den lilla pärlan Gamla Stans Deckarbokhandel som bara är öppet på helger och drivs av en riktig eldsjäl.

4. Konstskatter på Nationalmuseum

Söker du konst och kultur ska du besöka Nationalmuseum, som tronar upp sig på Blasieholmen, ett stenkast från Kungsträdgården och granne med Grand Hôtel. Här finns tavlor och konstskatter som man kan beundra länge. Museet har också en jättetrevlig restaurang i regi av krögaren Fredrik Eriksson. Här känns det som att sitta på en bistro i Paris och får du bord med fönster så passa på att spana ut – du sitter nämligen på första parkett och får en fantastisk utsikt över Stockholm slott som magnifikt breder ut sig mittemot. Extra bra passar Nationalmuseum en varm sommardag, här är det svalt, lugnt och underbart att strosa runt.

5. Klassiska Skansen

En klassiker som fortfarande håller måttet. Här på världens äldsta friluftsmuseum finns det något för alla smaker. Spana på djur, upptäck svensk historia och arkitektur, se hantverk från förr och nu och ät gott på någon av alla restauranger och caféer. Försök pricka in höstmarknaden som visar hur en marknad såg ut i början av 1900-talet. Har du ännu inte besökt Skansen är det dags i höst.

6. Hisnande utsikt från Monteliusvägen

Vill du uppleva storslagna vyer över nästan hela Stockholm så ska du bege dig till Monteliusvägen på Södermalm. På Mariabergets kant kan du strosa längs den 500 meter långa promenadstigen och samtidigt ta in den hisnande utsikten. Du är nu mitt bland några av Söders äldsta kvarter, så passa på att vända blicken mot husen bakom dig också.

Ett grönare flyg

– Alltid högsta möjliga inblandning av förnybart flygbränsle