Särskilda behov

Vissa människor behöver lite mer hjälp när de reser. Om du har särskilda behov under din resa med oss, så finns vi här för att hjälpa dig att göra resan så enkel och bekväm som möjligt.

Nedan har vi samlat information för dig med särskilda behov, hittar du inte vad du söker ber vi dig kontakta vår kundtjänst på 0520 – 82500 eller mail info@vastflyg.se.

 1. Barn som reser ensamma
 2. Resa med nedsatt rörlighet
 3. Ledsagare/medicinska assistent
 4. Resa med batteridriven rullstol
 5. Medicinska hjälpmedel
 6. Flyga under graviditeten
 7. Passagerare med särskilda medicinska krav

Barn som reser ensamma

Vi erbjuder en speciell tjänst med assistans för ensamresande barn mellan 5 och 11 år. Tjänsten är obligatorisk och måste bokas genom kundtjänst via mail info@vastflyg.se eller på telefon 0520 – 82500. Innan ni kontaktar oss för att boka biljett så fyll vänligen i formuläret nedan med uppgifter om barnet, vem som lämnar och hämtar barnet och annan information vi behöver. Formuläret kan även hämtas ut på flygplatsen. Antalet platser för ensamresande barn är begränsat och bokas och bekräftas inte tjänsten av oss i förväg kan barnet inte resa.

Pris: SEK 695 per enkelsträcka
Formulär ”Intyg resande ensamma barn”

Så här går det till

 • Barnet måste lämnas personligen av anhöriga (samma personer som angivits vid bokningstillfället) senast 1 timme före avresa.
 • Ensamma barn måste ha en UM-påse (erhålls av oss) som innehåller information om barnet, bokningen och vem som ska hämta barnet.
 • Anhörig som lämnar barnet på avreseflygplatsen måste alltid stanna kvar tills planet lyft
 • I biljetten ingår 1 incheckat bagage på max 20 kg samt kabinbagage max 8 kg max mått 40 x 35 x 20 cm
 • Vår representant följer barnet från gaten där ni lämnar barnet, ombord på planet och hjälper barnet med bagage och hitta sin stol. Kabinpersonalen har uppsikt över barnet under hela flygningen och vid ankomst följer vår representant barnet in till flygplatsens mötesplats för ensamresande barn för överlämnande av barnet. Observera att vi lämnar enbart över barnet till personen som finns angiven i bokningen och den som hämtar barnet måste kunna legitimera sig.

Resa med nedsatt rörlighet

Om du inte klarar att förflytta dig själv till en nödutgång ombord på flygplanet betraktas du som rörelsehindrad. Det går bra att boka din resa på vår hemsida men sedan måste du kontakta vår kundtjänst i efterhand för att boka rätt assistans baserat på dina behov på 0520 – 82500 eller  mail info@vastflyg.se.

Bokning av assistans måste göras minst 72 timmar före avresa. Bokning senare än 72 timmar före avresa behandlas som en oanmäld assistans. Du har fortfarande rätt till assistans men väntetid kan uppstå då föranmälda prioriteras först.

Om du bokat assistans så får du avgiftsfritt ta med dig två rörelsehjälpmedel utöver ditt bagage. Reser du med egen rullstol kan du antingen checka in den och låna en rullstol på flygplatsen eller använda din egen rullstol genom flygplatsen.

När du bokat assistans anmäler du din ankomst på avreseflygplatsens särskilt uppmärkta mötesplats för assistans senast 60 minuter före avgångstid.

Typ av assistans:

WCHR Wheelchair on ramp Jag behöver rullstol till/från flygplanet men kan gå själv upp- och nedför trappor och ta mig till flygplanssätet själv.

WCHS Wheelchair up/down stairs Jag behöver rullstol till/från flygplanet, lyftas upp- och nedför trappor, men jag kan själv gå till flygplanssätet

WCHC Wheelchair to cabin seat Jag behöver rullstol till/från flygplanet, lyftas upp- och nedför trappor samt jag måste bäras till flygplanssätet

Ledsagare och medicinska assistenter

I vissa fall kan en ledsagare/medicinsk assistent behövas när du flyger med oss för att följa säkerhetsföreskrifterna ombord och även se till att du mår bra under flygningen och får en bekväm resa med oss.

Vi ber dig att resa med en ledsagare/medicinsk assistent i följande fall:

 • Du har en psykisk eller fysisk funktionsnedsättning som kräver assistans under flygningen
 • Du kan inte förstå och/eller svara på säkerhetsinstruktioner från kabinpersonalen
 • Du behöver medicinsk assistans ombord

Din ledsagare/medicinska assistent måste vara minst 18 år och förstå både svenska och engelska. Biljetten bokas som en ordinarie vuxenbiljett.

Resa med rullstol (batteridriven)

Vi erbjuder våra resenärer att ta med sig en batteridriven rullstol. Observera att det enbart är vissa typer av batteridrivna rullstolar är tillåtna att transportera ombord på våra flygplan.

Det här behöver du veta

 • Batteridriven rullstol får inte väga mer än 32 kg
 • Max mått är 60 cm (höjd) x 120 (bredd) x 120 cm (djup)
 • Enbart vissa typer av batterier är godkända för flygtransport

För att garantera att våra säkerhetsföreskrifter efterföljs och för att underlätta transporten av din rullstol är det av största vikt att du läser informationen och besvarar ett antal frågor om dig och ditt hjälpmedel. Formuläret måste skickas in till kundtjänst minst 3 dagar före avresa [formulär].

Medicinska hjälpmedel

Vi erbjuder resenärer möjligheten att medföra medicinsk syrgas och andra portabla, elektroniska medicinska hjälpmedel, läs mer på vår sida om specialbagage. Transport av all medicinsk utrustning är gratis.

Flyga under graviditeten

Flygresor är säkra och i allmänhet problemfria för gravida kvinnor förutsatt att graviditeten är utan komplikationer.

Vecka 0-33 Vi tillåter gravida kvinnor att flyga fram till vecka 33.

Vecka 34-36 Vi behöver ett intyg från din läkare att graviditeten fortskrider normalt och att du är i god kondition att flyga.

Vecka 37-40 Från vecka 37 tillåter vi inte gravida att flyga med oss.

Om det finns några komplikationer med graviditeten kan du fortfarande få flyga med din läkares godkännande. I sådana fall, vänligen skicka oss det ifyllda [länk]formuläret för specialhjälp (båda delarna) minst 48 timmar före din avsedda avgångstid.

Passagerare med särskilda medicinska krav

Om du planerar att flyga med något av de medicinska tillstånd vi listan nedan behöver du fylla i formuläret [länk] för medicinsk information (MEDIF) minst 48 timmar före avresa.

 • Passagerare som lider av en sjukdom som tros vara smittsam eller kontagiös;
 • Passagerare som uppvisar ovanligt beteende på grund av en inneboende sjukdom eller psykiskt/fysiskt tillstånd, och passagerare som kan ha en negativ effekt på säkerheten, välfärden och komforten för passageraren, de andra passagerarna eller besättningen;
 • Passagerare som behöver särskild vård eller utrustning för att behålla sin hälsa under flygningen.

Blanketten består av två delar, där den första delen fylls i av passageraren eller dennes representant och den andra delen fylls i av den behandlande läkaren.

Om du är osäker på om läkartillstånd krävs för dig eller inte, vänligen kontakta vår kundtjänst minst 72 timmar före din avsedda avgångstid och skicka in den första delen av MEDIF-formuläret.