Resa med sällskapsdjur

Hos oss får din katt eller hund följa med dig ut och resa. Beroende på djurets storlek får det antingen följa med i kabinen eller i lastutrymmet på flygplanet.

För att allt ska fungera så smidigt som möjligt för dig och ditt djur både före och under resan så har vi samlat lite tips och riktlinjer:

Avgift

Du bokar plats för din katt eller hund i samband med att du bokar din egen biljett på vår hemsida på sidan extratjänster i bokningsprocessen eller vid ett senare tillfälle via Hantera Bokning. Vi kan endast ta med ett fåtal djur på varje flygning så det kan vara bra att vara ute i god tid före din planerade resa då vi alltid bekräftar din bokning i mån av plats.

Följande avgifter och begränsningar tillämpas när du reser med husdjur:

Typ Avgift Storleks- och viktbegränsningar

Djur i kabin SEK 200 (per sträcka) * 8 kg, 40 x 25 x 23 cm (inklusive buren)

Djur i lastutrymmet SEK 200 (per sträcka) 50 kg, 80 x 60 x 60 cm (inklusive buren)

*Att resa med tjänstedjur, till exempel ledarhund eller tjänstehund, är alltid avgiftsfritt, då djuret i fråga finns i flygkabinen. Vänligen informera oss genom att skicka det ifyllda [länk]formuläret för specialhjälp minst 48 timmar före avgång.

Vi tillåter 1 bur per passagerare. Betalning sker vid bokningstillfället.

Vi erbjuder öppet köp i 24 timmar från bokningstillfället och återbetalar hela beloppet om du önskar avboka, därefter återbetalas inte avgiften.

Djur i kabin (PETC)

Mindre husdjur, som katter eller små hundar, får flyga i kabin förutsatt att djuret hålls i en bur/väska avsedd för djurtransport. Vi accepterar enbart mjuka transportburar/väskor för katt och hund. Djur som transporteras på annat sätt kommer att nekas ombordstigning.

Katter och hundar ska alltid vara inne i stängd bur under hela flygningen.

Vi har följande regler för transport av djur i kabin:

  • Vikten av djur med bur/väska får ej överstiga 8 kg
  • Burens/väskans yttermått får ej överstiga längd 40 x bredd 25 x höjd 23 cm.
  • Buren/väskan ska vara gjord av ett välventilerat, vattentätt och bitsäkert material. Buren/väskan måste vara tillräckligt stor för att djuret/djuren ska kunna stå upp, ligga ner och röra sig bekvämt. Om inte dessa krav uppfylls får djurägaren inte tillstånd att ta med sitt djur ombord.
  • I de fall två djur känner varandra väl och tillsammans väger max 8 kg kan de resa i samma bur/väska.
  • Buren/väskan ska placeras under sätet framför dig och av säkerhets- och komfortaspekter placerar vår kabinpersonal passagerare med husdjur vanligtvis i den bakre delen av kabinen och i ett fönstersäte.

Djur i lastutrymme (AVIH)

Större husdjur som inte klarar vikt och storleksbegränsningarna för djur i kabin kan resa i flygplanets lastutrymme. Lastutrymmet försörjs av samma luft som i själva kabinen, vilket innebär att både temperatur och lufttryck är detsamma i lastutrymmet som för passagerarna.

Vi har följande regler för transport av djur i lastutrymmet:

  • Vikten av djur med bur/väska får ej överstiga 50 kg.
  • Burens/väskans yttermått får ej överstiga längd 80 x bredd 60 x höjd 60cm.
  • Buren/väskan ska vara gjord av ett robust, välventilerat, vattentätt och bitsäkert material. Buren/väskan måste vara tillräckligt stor för att djuret/djuren ska kunna stå upp, ligga ner och röra sig bekvämt. Om inte dessa krav uppfylls får djurägaren inte tillstånd att ta med sitt djur ombord.
  • Mat- och vattenskålar måste fästas på insidan av behållaren.
  • I de fall två djur känner varandra väl och väger max 14 kg per individ kan de resa i samma bur/väska.