Vanliga frågor – FAQ

Biobränsle

Ja, Västflyg kommer tanka maxinblandning av förnybart flygbränsle på alla sina avgångar. Tankningen sker på Trollhättan-Vänersborgs flygplats.

Maxinblandning betyder max certifierad inblandning biobränsle.

SAF kan blandas till upp till 50 % med traditionellt jetbränsle och alla kvalitetstester genomförs på samma sätt som för ett traditionellt jetbränsle. Blandningen omcertifieras sedan som Jet A eller Jet A-1. Bränslet hanteras på samma sätt som ett traditionellt flygbränsle, så inga förändringar krävs i tankningsinfrastrukturen eller för ett flygplan som vill använda SAF.

Hur mycket som i varje leverans är max kan variera något beroende på den kvalité som det fossila bränslet har, men i praktiken och rent formellt innebär max någonstans mellan 30-50% inblandning av bioflygbränsle.

Neste MY Förnybart Flygbränsle produceras av rest- och avfallsprodukter, några exempel är “använd matolja och avfall från slakterier som är insamlat med hållbara metoder.”

Råvarorna är utvalda med omsorg och från långsiktig hållbara källor, samt att alla leverantörer av råvaror är noggrant kontrollerade och uppfyller angivna hållbarhetskriterier.

Producenterna ser framöver en lång rad lämpliga råvaror. Det handlar om allt ifrån rester från skogs-, pappers- och livsmedelsindustrin till energigrödor, hushållssopor och till och med koldioxid utvunnet ur luften.

Den förnybara delen i bränslet tillverkas till 100 % av rester och avfallsprodukter. Neste MY Förnybart Flygbränsle™ minskar utsläppen av växthusgaser på den förnybara delen med upp till 80 % jämfört med fossila bränslen sett över hela livscykeln. Den exakta reduktionen av utsläpp för en viss flygning beror på hur hög andel bioflygbränsle som blandats i.

Bränslet kan minska utsläppen av skadliga partiklar av svaveloxid och kväveoxid. Dessutom är förbränningen ren, det vill säga den sker utan svavel, syre och aromatiska föreningar, och energiinnehållet är högre. (källa Neste.se)

Bokning

Du kan själv ändra din bokning under Hantera Bokning i huvudmenyn eller genom att kontakta kundtjänst 0520 – 82500 eller info@vastflyg.se

Ja det är möjligt. Men det kan tillkomma en avgift beroende på din biljettyp. Läs mer om Våra biljettyper.  Du kan administrera detta via Hantera Bokning i huvudmenyn.

Vid tekniska fel eller andra felmeddelanden under bokningen ber vi er kontakta Kundtjänst på 0520 – 82500 eller info@vastflyg.se så hjälper vi er med bokningen.

Detta görs i vanliga bokningsfältet genom att välja senior istället för standard i bokningsfältet. Seniorbiljetter kan endast bokas individuellt eller med sällskap där samtliga är seniorer.

Detta görs i vanliga bokningsfältet genom att välja student istället för standard i bokningsfältet. Studentbiljetter kan endast bokas individuellt eller med sällskap där samtliga studenter.

Detta görs i vanliga bokningsfältet genom att välja Ungdom istället för standard i bokningsfältet. Ungdomsbiljett kan endast bokas individuellt eller med sällskap där samtliga är mellan 12 till och med 23 år.

Incheckat bagage och handbagage

Vapen och ammunition får endast medföras som incheckat bagage och ska transporteras i enlighet med de regler som finns för transport av farligt gods. För att kunna ta med sig vapen ombord så måste dessa alltid bokas och godkännas i förväg genom vår kundtjänst och passageraren måste deklarera innehållet i bagaget vid incheckningen.

Antalet väskor du kan checka in är beroende av din biljettyp; Standard, Flex eller Full Flex. Detaljerad information om detta hittar du på Våra biljettyper. Du kan köpa till extra bagage genom att klicka på Hantera Bokning i huvudmenyn.

En väska med max mått 40 x 35 x 20 cm. Den sammanlagda vikten får ej överstiga 8 kg.

Vi erbjuder våra resenärer att ta med sig en batteridriven rullstol. Men det måste bokas i förväg för att veta att det finns plats. Detta görs på kundservice på 0520 – 82500 eller info@vastflyg.se

Du kan läsa mer om detta på vår sida för Försenat eller skadat bagage

Incheckning

Ja, du behöver alltid ett boardingkort för att kunna passera genom säkerhetskontrollen. Detta kan skrivas ut vid incheckningen.

Detta görs genom att klicka på Hantera Bokning i huvudmenyn.

Genom att klicka på knappen för Checka In i huvudmenyn . Ange din bokningsreferens och efternamn som du fått på e-post.

Du går fram till disken med din bokningsreferens eller legitimation så skriver personalen ut ett boardingkort till dig.

Flyger du från Trollhättan-Vänersborgs flygplats rekommenderar vi att vara på flygplatsen minst 15 minuter innan avgång. På Bromma flygplats kan det vara något längre köer så rekommendationen är att vara på plats 30 min innan avgång.

Övriga frågor

Det finns ett reklamationsformulär att fylla i på vår Kontaktsida .

Vid tekniska fel eller andra felmeddelanden under bokningen ber vi er kontakta Kundtjänst på 0520 – 82500 eller info@vastflyg.se så hjälper vi er med bokningen.

Du kan läsa mer om detta på vår sida för Försenat eller skadat bagage

På flygplatsen

På Trollhättan-Vänersborgs flygplats har Västflygs resenärer gratis parkering. Parkering på Bromma flygplats går att läsa om på https://www.swedavia.se/bromma/parkering/

Flyger du från Trollhättan-Vänersborgs flygplats rekommenderar vi att vara på flygplatsen minst 15 minuter innan avgång. På Bromma flygplats kan det vara något längre köer så rekommendationen är att vara på plats 30 min innan avgång.

Det finns inga krav på att du ska bära munskydd när du flyger med oss på Västflyg.