fbpx Skip to main content
Nyheter

5 tips för att uppleva sommaren i Stockholm

By 20 juni, 2023No Comments

Stockholm i vårt hjärta

En Weekend i Stockholm är aldrig fel. Men huvudstaden är kanske ändå allra vackrast under sommaren. Här är 5 tips på aktiviteter och sevärdheter som passar extra bra när solens strålar gör sin efterlängtade återkomst.

5 tips

för att uppleva
sommaren i Stockholm

1. Blomsterprakt på Bergianska trädgården och Edvard Andersons växthus

Kanske en doldis för många, men Bergianska trädgården är väl värd ett besök. Här finns en vacker anlagd park med en mängd planteringar och en trevlig och omtyckt servering i ett gammalt växthus. Men, det stora dragplåstret är den enorma glaskupolen med medelhavsvärme året om – Edvard Andersons växthus. Här trängs växter från hela världen och du får uppleva allt från fuktig regnskog till köttätande växter till Kaliforniens öken. Ett perfekt utflyktsmål, speciellt en regnig dag. Ta sikte på Naturhistoriska riksmuseet, det stora landmärket som som tornar upp sig på en klippa, så hittar du Bergianska trädgården snett mitt emot, granne med Brunnsviken.

2. Fika på Blå porten

Café Blå Porten på Djurgården är en riktig klassiker. Kanske är det för det generösa utbudet av bakverk och läckra maträtter eller kanske är det känslan av att sitta på en nästan hemlig innergård och höra fontänen sakta porla i bakgrunden. Mitt i smeten av Djurgårdens turistattraktioner, men ändå kolugnt. Oavsett vilket så har blå porten lockat gäster sedan 1916 och lär fortsätta göra så många år framåt.

3. Kontinental atmosfär i Kungsträdgården

Ingen lista över Stockholm i vår- och försommarskrud vore komplett utan att nämna körsbärsblommorna i Kungsan (som stockholmarna själva säger). Oavsett om du prickar in den rosa färgexplosionen eller inte så kan du passa på att sätta dig på någon av de små franskinspirerade uteserveringarna som kantar det pampiga torget. Ta något gott att dricka, på med brillorna och spana på folk.

4. Upptäck Reimersholme och Långholmen

I utkanten av Södermalm väntar de vackra – och kanske för vissa okända – öarna Långholmen och Reimersholme. Båda erbjuder en fantastisk vy över Kungsholmen och Riddarfjärden och åt andra hållet Mälaren och Bromma där bortom. Men det finns även härliga utflyktsmål på själva öarna. Långholmens Wärdshus ligger i det gamla ökända fängelset. Här finns bevarade celler som gör att man tas tillbaka i historien som sträcker sig ända tillbaka till 1700-talet. På Långholmens Wärdshus kan du njuta av god mat och även uppleva hur det ökända fängelset Långholmen tedde sig förr i tiden. Lilla Reimersholme, ön bredvid, är verkligen liten – bara drygt 600 meter lång och 330 meter bred – men charmen är stor. Här har det funnits både spritfabrik och tillverkning av skedvatten (salpetersyra) men nu kan du istället spana på funkisarkitektur i högform. Här finns också ett hotell och några andra små vattenhål som du kan upptäcka när du promenerar runt.

5. Skärgårdsidyllen Fjäderholmarna

20 minuters båttur från Nybrokajen väntar pittoreska Fjäderholmarna. Det är som att kliva från Stureplans puls in i Astrid Lindgrens skärgårdsidyll. Här väntar små badvikar, vackra skär och skogspartier, vindlande stigar, ett populärt värdshus och ett omtyckt rökeri. Spatsera runt, ät goda –  men kanske lite överprisade räkor –  och njut av utsikten över nästan hela Stockholm på den närmaste skärgårdsön.

Ett grönare flyg

– Alltid högsta möjliga inblandning av förnybart flygbränsle