fbpx Skip to main content
Nyheter

Sju månader i luften för Västflyg

By 8 november, 2022december 5th, 2022No Comments

Västflyg hade sin första flygning 28 mars 2022 och har nu varit i luften i drygt sju månader. Västflyg trafikerar sträckan Trollhättan-Vänersborgs flygplats och Stockholm Bromma. För att höra mer om företagets korta, men händelserika resa, har vi tagit ett samtal med Anna Petre, verkställande direktör på bolaget sedan maj 2022.

”Det har varit en rolig och intensiv tid, att starta ett nytt flygbolag är inget man gör i en handvändning. Det är en speciell bransch, en utmanande marknad och sen har vi världsläget på det. Men vi har fantastisk stöttning av alla duktiga medarbetare i bolaget och all kunnig personal på flygplatsen, men också av styrelse och ägare till bolaget. Resan hittills har varit väldigt positiv och vi lär oss hela tiden. Att vi nu firar sju månader i luften känns fantastiskt roligt.

Under dessa sju månader har vi sett en kontinuerlig ökning av passagerare och alla är verkligen så glada och positiva till att vi finns. Och allt fler förstår hur enkelt och effektivt det är att resa med oss till och från Trollhättan Vänersborgs flygplats. När tiden inte räcker till och tågen är opålitliga är detta en fantastisk tillgång får vår region. Det tyder på att lokalflyget är här för att stanna och vi hoppas att allt fler upptäcker hur bra det är att flyga med oss”.

Under sommarsemestern valde Västflyg att satsa på Sommarflyget, med fyra avgångar per vecka jämfört med de vanliga 24. Det var aldrig tal om att inte flyga på sommaren. Man såg en tydlig ökning av resenärer som reste med bas från Stockholm till Västsverige.

”Lokalflyget har under lång tid varit en viktig del av infrastrukturen i vår region. Våra resenärer är mestadels affärsresenärer, men vi ser också många som reser privat. För att kunna ge privatresenärerna ett alternativ under semestern var det en självklarhet att köra sommarflyget. Vi trodde på idén att smidigt kunna ta sig från Stockholm till västkusten på sommaren och det blev faktiskt något av en succé. Till nästa år kommer vi förmodligen att sätta in fler avgångar under sommaren. ”

En annan viktig beståndsdel i arbetet för Västflyg är fokuset miljöpåverkan. Bolaget erbjuder resenärer möjlighet att klimatreducera sina biljetter. Anna utvecklar:

”Vi är lyckligt lottade som har en flygplats i vår region. Dels för kommersiell verksamhet, dels för ambulans- och räddningsflyg. Trollhättan-Vänersborgs flygplats jobbar dessutom aktivt med sitt miljöarbete och flygplatsen är i det närmaste fossilfri. För att vara ett bra alternativ vill vi såklart också vara med och göra det vi kan inom miljöområdet. Som ett första steg erbjuder vi nu våra resenärer att klimatreducera sina biljetter genom att köpa så kallade biobränslebiljetter. Vid bokningen finns ett enkelt tillval om 200 kr per biljett.  Biobränslebiljetten hittar kunderna under Tillval i bokningsflödet. Den extra kostnaden för biobränslebiljetten läggs i en biobränslepott. När potten är full köps sedan mer biobränsle in till tankanläggningen på Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Vi vill göra det vi kan när det gäller miljöfrågan och det vi kan göra idag är att skapa efterfrågan på biobränsle. Vi följer också utvecklingen av sk elektrobränslen, som vi tror att vara ett bra alternativ för flyget. Även utvecklingen av elhybridflyg är intressant, även om det ligger långt fram i tiden.”

Fokus framöver är att fortsätta växa och bli ett självklart alternativ för privat- och affärsresenärer i vår region, men också för alla stockholmare som enkelt och snabbt vill ta sig till och från Västsverige. Västflyg erbjuder dessutom möjlighet till charter, tex om ett företag behöver transport att flera personer till en särskild destination eller till ett event. Att chartra ett plan är ett mycket effektivt och snabbt sätt att ta sig direkt till sin slutdestination och åker man dessutom från Trollhättan Vänersborgs flygplats är det ännu smidigare.

”Vi har fått en del förfrågningar från lokala företag om att chartra flygplanet för att resa till olika destinationer. Detta är något vi gärna gör på tider när vår ordinarie tidtabell medger det. ”