fbpx Skip to main content

Sebastian är 31 år och jobbar som flygvärd på Västflyg. Han har lång erfarenhet av resebranschen i olika former och har nu valt att slå sig ner hemma på västkusten. Vi satte oss ner för en pratstund för att höra hur det är att jobba i luften.

Sebastian är en av flygvärdarna i Västflygs crew. Han har länge arbetat inom rese- och turismbranschen, bland annat som flygvärd hos Thomas Cook, då med bas i Malmö. Nu är han tillbaka på Västkusten och bor i Kungshamn. Sebastian berättar att det finns en del skillnader mellan att flyga till Thailand och att flyga till Stockholm.

– Här på Västflyg kan jag lägga mer fokus på resenärerna och se till att de får en trevlig resa. Även om det endast tar 55 minuter så hinner man med det ändå. De är lite färre resenärer här än till exempelvis Thailand såklart, vilket gör att jobbet känns mycket mer personligt. Redan nu känner jag igen en del ansikten från resenärer som flugit fler gånger.

Hur kommer det sig att det blev Västflyg för dig?

– Jag behövde jobb (skrattar Sebastian). Jag brinner för flyget och såg att det fanns ett stort behov av det i vår region. Det lockade mig och gjorde mig nyfiken. Jag har drömt om att få komma till Trollhättan och flyga resenärer till solen. Nu har jag kommit ett steg närmre på vägen och får göra det jag trivs bäst med på hemmaplan, att få flyga.

Flygvärdens arbetsuppgifter är väldigt varierande, kanske extra mycket när man är på ett mindre bolag och har närmre till sina resenärer:

– Många tänker att detta bara är kaffe, te och servering. Men man har stort ansvar som flygvärd, man har närmast kontakt med alla passagerare. Ibland kommer det utmaningar, någon kanske har ett sjukdomsfall. Vi drillas väldigt mycket i sjukvårdsfrågor. Exempelvis så vill vi kunna se tidigt om någon verkar flygrädd, då kan denna få lite extra uppmärksamhet, tips och vägledning under resan. Eller om någon har barn med sig så krävs det lite extra arbete så att familjen kan känna sig säkra och trygga ombord. 

28 mars hade Västflyg sin premiärtur och Sebastian har varit i bolaget sedan januari 2022. Att vara med vid uppstarten av ett nytt bolag har sina fördelar men även en del utmaningar.

 Eftersom vi är ett litet bolag så måste alla dra sitt strå till stacken för att det ska kunna lyckas. Det är det som blir roligt för om man är ett litet gäng så lär man känna varje del av bolaget och får en inblick i hur varje del av pusslet hör ihop. Personligen gillar jag marknadsföring och försäljning vilket gör att det blir en del kundmöten. Att då sedan få träffa samma personer ombord på planet gör att man vill ge en så bra reseupplevelse som möjligt. Det blir en personlig relation till gästerna som jag kanske inte hade i samma utsträckning på mina tidigare anställningar.
Alla resenärer kan komma i kontakt med kundtjänsten direkt på planet, det är ofta samma personer, så responsen på våra tjänster blir direkt.

Kan du dela med dig av några resetips för våra resenärer i Stockholm respektive västkusten?

Beroende på årstid så ändrar det ju sig. Men i Stockholm under sommaren så tar jag gärna färjan ut till Vaxholm. Djurgården med alla promenadslingor och natur är väldigt fint också, bara strosa runt och njuta är rätt gött. Rosendals trädgård är ett gött område att hänga på för en lunch eller fika.

När det gäller mina hemtrakter så måste jag säga fallen, Hunneberg och allt som finns i Trollhättan! Vänersborg ligger varmt om hjärtat för det är min hemstad. Sen är Smögen och Kungshamn ett måste att besöka. Där är det väldigt vackert och helt olikt Stockholms skärgård.