fbpx Skip to main content
Nyheter

Ett år i luften med Västflyg – VD:ns ord

By 28 mars, 2023mars 29th, 2023No Comments

Det har varit fantastiskt roligt och händelserikt.”

28 mars 2022 lyfte det första flyget från Trollhättan-Vänersborgs flygplats till Stockholm, Bromma i Västflygs regi. Sedan dess har drygt 16000 resenärer flugit med bolaget, och många fler ska det bli.

VD för bolaget sedan maj 2022 är Anna Petre. Vi träffar henne på Trollhättan-Vänersborgs flygplats för att höra hur det första året har varit.

Det korta svaret är att det varit fantastiskt roligt och händelserikt. Det har inte varit enkelt och jag har lärt mig mycket under vägen, att driva flygbolag när omvärlden ser ut som den gör är minst sagt utmanande. Och innan jag klev ombord hade tidigare VD Jenny Iodlovsky Norrby, tillsammans med Magnus Larsson och ansvariga på flygplatsen, gjort ett imponerande jobb att få i gång passagerartrafiken igen från Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Jag vill även rikta ett tack till Västflygs ägare; Svante Andersson, Per Arwidsson, Carl Silfverschiöld och Gunnar Thunell. Utan dom hade det här aldrig kommit till stånd.

Anna menar att Västflyg fyller en viktig funktion som saknats sedan den reguljära flygtrafiken försvann från flygplatsen före pandemin.

Det är inte alltid enkelt för företagare och privatpersoner att få livspusslet att gå ihop. Vi ser flyget som ett utmärkt komplement för resenärer som vill resa mellan vår region och Stockholm. Det är ofta den feedbacken vi får, att vi underlättar vardagen för våra resenärer. Det blir mer tid för familjen och färre hotellnätter kort och gott. Jag är helt övertygad om att det krävs en effektiv och snabb kommunikation till och från Stockholm för att vår region ska vara attraktiv och konkurrenskraftig. För personer bosatta i Stockholm som vill besöka vår del av Västkusten är flyget det snabbaste alternativet. Inrikesflyget är en viktig pusselbit del i Sveriges infrastruktur.

Anna berättar att en av nyckelfaktorerna för Västflyg är den gemenskap som finns i bolaget och på flygplatsen, och att alla jobbar mot ett gemensamt mål.

– Alla inblandade gör verkligen sitt yttersta varje dag för att det här ska fungera. Att driva flygbolag och en reguljär flyglinje är en svår och krävande uppgift, och är också omgärdat av en massa lagar och regler. Det gäller att veta vad man gör och att alla tar ett ansvar, något som jag känner mig helt trygg med att alla inblandade gör. Jag brukar säga att vi är som en liten familj och vi har väldigt roligt tillsammans, något som jag hoppas och tror att våra resenärer också känner av. Vi får ofta höra att det är familjärt att flyga med oss och det är precis så det ska kännas. 

Västflyg och Trollhättan-Vänersborgs flygplats har under året gjort långsiktiga satsningar i miljöfrågan. En del i detta var att flygplatsen köpte in biobränsle för att minska miljöpåverkan.

Vi vill vara tydliga och ambitiösa i miljöfrågan och vi vill gräva där vi står. Att det nu erbjuds bioflygbränsle som tillval för våra resenärer är en viktig del i detta. Det vi kan göra idag är att erbjuda ett miljövänligare bränslealternativ och på så sätt öka efterfrågan på biobränsle. Förutom detta så planerar vi alltid flygningarna så att vi kan flyga på så låg höjd som möjligt för att minska bränsleåtgången. Jag tror att det kommer att hända mycket i den här branschen de kommande åren när det gäller att ställa om till mer hållbara alternativ och Västflyg vill vara med i den utvecklingen. På det här området har vår resa bara börjat. 

Det är inte bara resor mellan Trollhättan-Vänersborg och Stockholm Västflyg erbjuder. De flyger även till Gotland under Almedalsveckan och privat chartrade företagsresor.

Almedalsveckan kommer vi köra i år också. Totalt tolv avgångar, sex från varje håll. Vi ser en ökning av passagerare från Göteborgsregionen som behöver ta sig till Gotland och det är kul att de nyttjar Västflyg. Det är roligt att höra hur lätt och smidigt alla tycker att det är att åka från vår lilla flygplats. Personligt, enkelt att parkera, smidig incheckning och snabb säkerhetskontroll, är några av de vanligaste positiva kommentarerna vi får.

Privat charter för företag är något vi haft ambition om att göra redan från starten och så länge tidtabellen tillåter finns det utrymme för dessa resor. Den av ordinarie tidtabell begränsade tiden, samt det faktum att det är ett mindre propellerplan, gör att vi inte erbjuder charterresor längre bort än ca 2,5 timmar. Men på den här tiden kan man ta sig långt, vi hade två chartrade resor i februari; en fotbollsresa till Leipzig och en företagsresa upp till Kiruna.

– Är det något du vill tillägga avslutningsvis?

Jag vill rikta ett stort och varmt tack till alla resenärer som flugit med oss under det här första året, utan er inget Västflyg. Jag vill även tacka initiativtagarna, ägarna till Västflyg och flygplatsbolaget och som gjort detta möjligt. Sist men inte minst vill jag ge en stor eloge till alla som dagligen arbetar med att få vår flyglinje att fungera så bra som den gör; kabinpersonal, piloter, tekniker och flygplatspersonal. Bästa gänget man kan tänka sig!