Calle brinner för destinationen Vänersborg
Vänersborg ligger vid Väners sydspets och är en av Sveriges äldsta städer. Staden kallas emellanåt för Lilla Paris, mycket på grund av den imponerande arkitekturen i centrala delarna av staden. Smeknamnet myntades av den Vänersborgsfödde skalden och kompositören Birger Sjöberg. Carl Ceder berättar om hur han försöker aktivera Vänersborgarna och hålla kulturarvet vid liv och hoppas få långväga gäster – gärna med flyget.
Här inne kör vi bingo på tisdagar”, berättar Carl med ett brett leende när han visar oss runt i lokalerna. Carl Ceder är chef på Folkets Hus i Vänersborg. Han brinner för det kulturella och är ett bekant ansikte i staden. Han har tidigare drivit restaurang både i Vänersborg och utomlands. Livemusik och liveuppträdande är något som ligger vänersborgare och Carl varmt om hjärtat. Förutsättningarna är goda för att kunna erbjuda fler evenemang de närmaste åren.
– Jag vill ju att folk ska vara på stan och komma ur sina lägenheter. Det sociala umgänget går inte att underskatta. Pandemin är i praktiken över men inte i vår bransch. Jag tror att människor blev bekväma i sina hem under pandemin, men det håller på att vända nu.
Folkets Hus ligger vackert beläget i den gamla societetsbyggnaden i centrala Vänersborg. Huset byggdes i början av 1900-talet och är imponerande, från stora hallar till mötessalar, det höga taket rymmer mycket historia. Här arrangeras allt från bamseteatrar till rockmusik, livespelningar och standup. Folkets Hus har bedrivit sin verksamhet där sedan 1987 och har varit en konstant del i kultur- och nattlivet i Vänersborg sedan dess.
Carl förklarar att Folkets Hus uppdrag är av en demokratiberedande karaktär. De ska säkerställa att vänersborgarna kan ha en trivsam lokal att mötas på.
– Vi vill kunna erbjuda fler livespelningar och liveframträdanden för vi vet att det finns ett stort behov av detta. Det räcker inte med att gå ut och bara möta människor, folk vill göra mer.
”Till de besökare som kommer hit brukar jag rekommendera att bara strosa runt i stan, titta på de gamla byggnaderna och gå förbi strandpromenaden och ta något gott att dricka
Folkets Hus arbetar mycket med att hyra ut samlingslokaler, anordna konferenser, restaurangverksamhet, teater och konserter. Carl berättar att en förutsättning för att lokalerna ska stå fulla är ett väl fungerande samarbete med privata aktörer.
– För att kunna möta efterfrågan på evenemang är det viktigt att vi får till bra och hållbara samarbeten med privata aktörer. När privata aktörer hyr våra lokaler för en spelning eller framträdande, så blir det större kommersiell spridning, eftersom de använder sina kanaler för att locka besökare. Då får vi hit fler gäster vilket leder till mer etablerade artister och bokningar, alla vinner på det. Har ni en idé som ni vill realisera, kika förbi så kollar vi på det.
Vänersborg har en rik historia. Staden anlades 1644 och har alltid nyttjat Vänern för industri och framdrift. När Göta kanal stod klart var staden en viktig knytpunkt för sjöfarten på Göta kanal och Vänern. Än idag ser man mycket båtar åka förbi längs strandpromenaden.
– Vänern är alltid nära här. Till de besökare som kommer hit brukar jag rekommendera att bara strosa runt i stan, titta på de gamla byggnaderna och gå förbi strandpromenaden och ta något gott att dricka. Vänersborgs museum bör man såklart besöka också.
En kundundersökning som genomfördes tidigare under året visade att Vänersborgarna är törstiga efter mer event.
– Det är tydligt att det behövs fler arrangemang, vi försöker hela tiden möta behovet av underhållning. Folket vill ha mer livemusik, stand-up och teaterföreställningar. Det är precis det som vi kommer ha mycket av framöver, så varmt välkomna hit.