fbpx Skip to main content
Nyheter

Charterkänsla i luften med Anne-Sophie

By 27 februari, 2023mars 1st, 2023No Comments

”Det är viktigt att kunna skratta och skoja med passagerarna. De som pendlar behöver ha lite kul.”

Anne-Sophie är en av flygvärdinnorna på Västflyg och har en gedigen erfarenhet i branschen. Hon startade sin karriär som flygvärdinna redan 1988 och var tidigare bosatt i Stockholm men bor idag på Kinnekulle, en dryg timma pendling till Trollhättan-Vänersborgs flygplats. Hon har arbetat på Västflyg sedan uppstarten i början av 2022.

Västflyg trafikerar sträckan Trollhättan-Vänersborg och Stockholm, Bromma. Vi träffar Anne-Sophie en torsdag innan hon ska i väg till Bromma och ber henne berätta mer om karriärsvalet, säkerheten ombord och hur det är att vara flygvärdinna på Västflyg.

– Jag arbetade tidigare med Arlanda flygplats som bas i över 30 år. Det är mer personligt här på Trollhättan-Vänersborgs flygplats såklart, allt är mycket mindre och väldigt familjärt. Det är väldigt mysigt och jag har snabbt kommit in i familjen här.

För mig var Trollhättan bara en plats på kartan här innan jag började på Västflyg. Min mamma bodde här som liten då min morfar var testflygare på Saab. Det har egentligen ingenting med mitt karriärsval att göra utan det bara blev så. Planen var först att arbeta som flygvärdinna en kortare period, som nog de flesta i kabinen säger till sig själva, detta var 1988, men det blev i stället 33 år, skrattar Anne-Sophie.

Att vara flygvärdinna handlar mycket om att få resenärerna att känna sig välkomna och trygga ombord, säkerheten är central i det vardagliga arbetet.

– Det första jag gör när jag kommer till jobbet är att hälsa på de som jobbar här på marken. Sen så möts vi inne på crew-rummet där vi går igenom passagerarlistan och dagens flighter. Det vi går igenom är bland annat om det är något speciellt på flygningen, saker som väder och vind samt flygtid. Sen om det är någon som behöver extra eller speciell assistans; är det något ensamresande barn med exempelvis så har vi specifika rutiner för detta.

Vi har väldigt strikta säkerhetsrutiner som vi följer inför varje flygning. Vi flygvärdar har en checklista som vi går igenom och bockar av. Det gäller bland annat att kontrollera att all nödutrustning är på sin plats och att det inte finns något ombord som inte ska vara där. När alla punkter är gjorda på listan rapporterar jag sedan detta till kaptenen ombord. När det gäller inspektion av flygplanet så är det piloterna som sköter den biten.

Många resenärer som flyger med Västflyg är återkommande affärsresenärer, privatpersoner som är hemmahörande på Västkusten och numera bosatta i Stockholm, eller bara resenärer som ska åka på en weekend och hälsa på. Med en kort flygtid och snabba kommunikationer från Bromma flygplats är det snabbt och enkelt att ta sig till huvudstaden.

Anne-Sophie poängterar att säkerheten ombord såklart är viktigast. Samtidigt vill hon också att det ska vara en skön stämning ombord och att passagerarna ska kunna ha lite kul också. Det bästa med arbetet är det sociala utbytet hon får varje dag.

– Att vi får träffa nya människor varje dag är varför jag fortfarande gör det här. Mötet med olika människor var orsaken till att jag började flyga igen. Jag var hemma ett år efter att jag slutade flyga när pandemin slog till. När annonsen för Västflyg dök upp så insåg jag snabbt att jag saknade just den biten, det sociala och göra folk nöjda.

Detta är ju såklart ingen charterflygning. Men jag tycker charter är kul så jag försöker köra lite charterstuk på våra flighter, att man kan skratta med passagerarna och skoja lite och jag tror att de som pendlar behöver ha lite roligt.

– Har du något tips för resenärer som kanske flyger första gången med Västflyg?

Det enda jag kommer på är att påminna våra resenärer om de snälla bagagevillkoren. Jag ser ofta passagerare som går och släpar på ganska tunga bagage in i flygplanet. Så tipset skulle vara att utnyttja 20 kg gratis incheckat bagage som vi har på våra flygningar så kan ni köpa några presenter med er hem också. Detta är både för säkerheten och bekvämligheten. Jag kallas inte för handbagagehäxan för inget, säger Anne-Sophie med ett leende.